«Να ανοίξουν τα σύνορα για την ΕΕ»: Κοινή διακήρυξη 11 χωρών
Σελίδα 1 από 1 • Μοιραστείτε •
«Να ανοίξουν τα σύνορα για την ΕΕ»: Κοινή διακήρυξη 11 χωρών
Το μήνυμα πως η ελεύθερη κυκλοφορία και μετακίνηση αποτελεί θεμελιώδες τμήμα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, στέλνουν οι υπουργοί Εξωτερικών 11 κρατών-μελών της ΕΕ με κοινή τους διακήρυξη. Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Κύπρου, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Μάλτας, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας συζήτησαν τον συντονισμό της προσέγγισής τους προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας και μετακίνησης εντός της ΕΕ, η οποία αποτελεί θεμελιώδη αξία της.
Στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν μετά την τηλεδιάσκεψη οι 11 υπουργοί Εξωτερικών τονίζουν ότι στόχος τους είναι να αποκαταστήσουν την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών, είτε πρόκειται για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς ή απλώς ιδιωτικούς λόγους, με βάση τις αρχές της αναλογικότητας και της μη διάκρισης. Ωστόσο, υπογραμμίζουν, «εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας του κορωνοϊού, η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει κάτι περισσότερο από αυτό: την ελευθερία ασφαλούς μετακίνησης εντός της ΕΕ!».
Εξάλλου οι υπουργοί χαιρετίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Μαΐου 2020 για τον τουρισμό και τις μεταφορές για το 2020 και τα επόμενα έτη και διαμηνύουν πως οι αυτές συνιστούν μια σημαντική βάση συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να συμφωνηθούν τα κριτήρια και τα χρονοδιαγράμματα των επόμενων βημάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι 11 υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στις ακόλουθες τέσσερις αρχές:
- Πιστεύουμε ότι μια προσέγγιση σταδιακών βημάτων, συντονισμένη και πεσυμφωνημένη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη μιας σταδιακής ομαλοποίησης των διασυνοριακών μετακινήσεων.
- Η διερεύνηση τρόπων που θα επιτρέψουν τις μετακινήσεις με ταυτόχρονη αποφυγή του κινδύνου μια ανεξέλεγκτης αύξησης των λοιμώξεων θα αποτελέσει κεντρικό στοιχείο.
- Θα είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες μας θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης αλλά και ότι θα μπορούν να επιστρέφουν με ασφάλεια στις χώρες τους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να έχουμε στενό συντονισμό αναφορικά με τις συνθήκες άρσης των κανόνων περιορισμού και της καραντίνας καθώς και αναφορικά με την αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφορών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι εξίσου σημαντικό να εργαστούμε επί της διαμόρφωσης μιας κοινής αντίληψης επί των υγειονομικών κανόνων και διαδικασιών.
- Πιστεύουμε ότι η αποκατάσταση της ελευθερίας των διασυνοριακών μετακινήσεων μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά, υπό την προϋπόθεση ότι οι τρέχουσες θετικές τάσεις θα συνεχίσουν να οδηγούν σε συγκρίσιμες επιδημιολογικές καταστάσεις στις χώρες προέλευσης και προορισμού. Το άνοιγμα των διασυνοριακών διελεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης όσων εργάζονται διασυνοριακά, απαιτεί ειδική προσοχή.
Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους σχετιζόμενους ιδιωτικούς φορείς να λάβουν τις ερχόμενες εβδομάδες τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να προστατέψουν τους ταξιδιώτες μόλις αποκατασταθεί η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακίνησης και εκφράζουν την πεποίθηση ότι αυτό είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση της δημόσιας εμπιστοσύνης στις ασφαλείς μετακινήσεις.
Επίσης, προτρέπουν τους πολίτες τους να συνεχίσουν να λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις υγειονομικές πληροφορίες που τίθενται στη διάθεσή τους από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.
Καταληκτικά οι υπουργοί Εξωτερικών των έντεκα κρατών-μελών της ΕΕ τονίζουν στην κοινή τους διακήρυξη πως αν και σήμερα η κατάσταση σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να διαφέρει από χώρα σε χώρα, κοινός τους στόχος είναι ο όσο το δυνατόν στενότερος συντονισμός της προσέγγισης μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία και η ασφαλής μετακίνηση στο εγγύς μέλλον.
Χάϊκο Μάας: Όχι στις διμερείς συμφωνίες
«Η αποκατάσταση της ελευθερίας στα ταξίδια θα επιτευχθεί σταδιακά. Βάση αποτελεί το πακέτο της Ε.Ε.», δήλωσε ο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίτερα με τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι «γρήγορες, διμερείς» λύσεις τις οποίες επιδιώκουν κάποιες χώρες, «δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα».
«Δεν θέλουμε έναν ευρωπαϊκό πλειοδοτικό διαγωνισμό για τους τουρίστες και για αυτό θέλουμε συντονισμένη και διαφανή πορεία, στην οποία δεν θα είναι στην πρώτη θέση τα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά η υγεία», τόσο των επισκεπτών όσο και των οικοδεσποτών, πρόσθεσε. «Οι Γερμανοί είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές στα ταξίδια και για αυτό έχουμε και ιδιαίτερη ευθύνη», σημείωσε ο υπουργός και προειδοποίησε ότι δεν θα είναι εφικτό και δεν θα πρέπει να υπάρξει μία λύση για όλους, καθώς όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Ο Χάικο Μάας τόνισε κατ’ επανάληψη ότι η 15η Ιουνίου δεν είναι η ημερομηνία έναρξης των διακοπών, αλλά η ημέρα «κατά την οποία πρέπει να λάβουμε μια απόφαση σχετικά με το εάν θα άρουμε την παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίησή μας».
Ο υπουργός προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ότι «οι διακοπές αυτή τη χρονιά θα έχουν σε κάθε περίπτωση μικρή σχέση με τις διακοπές που ξέρουμε από πέρυσι» και τόνισε ότι «θέλουμε να πάμε προς την εξομάλυνση βήμα-βήμα». Εξήγησε δε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πει σε ποιες χώρες είναι πιο πιθανό οι Γερμανοί να μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους, καθώς υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάας απέφυγε να διακινδυνεύσει οποιαδήποτε πρόβλεψη και σε ό,τι αφορά το εάν οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ταξιδέψουν φέτος εκτός Ευρώπης ή εάν πολίτες τρίτων χωρών θα μπορούν να επισκεφθούν την Ευρώπη. Αναφέρθηκε ωστόσο στην Νότια Αμερική, η οποία, όπως είπε, περιμένει το ισχυρότερο κύμα του κορονοϊού κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Οι υπουργοί θα διαβουλευθούν εκ νέου σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να επαναξιολογήσουν την κατάσταση. Ήδη ωστόσο η γερμανική τουριστική βιομηχανία υποδέχεται θετικά τις δηλώσεις του κ. Μάας για ενδεχόμενη άρση της παγκόσμιας ταξιδιωτικής προειδοποίησης. «Η επιστροφή σε μια συγκεκριμένη άποψη για κάθε χώρα είναι μια πολύ καλή προσέγγιση», δήλωσε ο Πρόεδρος του Γερμανικού Τουριστικού Συνδέσμου (DRV) Νόρμπερτ Φίμπιγκ, ο οποίος είχε επανειλημμένα καταδικάσει το γεγονός ότι η ταξιδιωτική προειδοποίηση ήταν καθολική. «Αποτελεί σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση προκειμένου να δοθεί μια προοπτική επανεκκίνησης τόσο στους τουρίστες όσο και στον τουριστικό κλάδο», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε τον κ. Μάας ότι η υγεία αποτελεί την «πρώτη προτεραιότητα» και για τα ταξιδιωτικά γραφεία, συμφωνώντας ότι τα ενδεδειγμένα μέτρα υγιεινής θα πρέπει τηρούνται και στις διακοπές, αλλά και ότι «οι φετινές διακοπές είναι σαφές ότι θα είναι διαφορετικές».
* Ετικέτες Θέματος: #Ειδήσεις #Ελλάδα #inforumgr
* Πηγή: Zougla.gr
Παρόμοια θέματα
» Τούρκοι επιχείρησαν να ανοίξουν σημαία της χώρας τους στον Λευκό Πύργο
» Ρέθυμνο: Αναβάθμιση του τοπικού οδικού δικτύου και παρεμβάσεις ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων
» Οι ΗΠΑ στην πρώτη θέση των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού
» Απολύμανση δεκάδων δημοσίων χώρων από τον δήμο Αθηναίων αύριο
» Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Μαραθώνα καταγγέλλει την εγκατάλειψη των δημόσιων χώρων
» Ρέθυμνο: Αναβάθμιση του τοπικού οδικού δικτύου και παρεμβάσεις ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων
» Οι ΗΠΑ στην πρώτη θέση των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού
» Απολύμανση δεκάδων δημοσίων χώρων από τον δήμο Αθηναίων αύριο
» Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Μαραθώνα καταγγέλλει την εγκατάλειψη των δημόσιων χώρων
Προτού δημοσιεύσετε κάτι, βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Όρους Χρήσης της σελίδας!