Apple Watch - Tο ρολόι του 21ου αιώνα;
inforumgr :: Αρχείο :: Αρχεία :: Αρχείο Παλιών Ετών
Σελίδα 1 από 1 • Μοιραστείτε
Apple Watch - Tο ρολόι του 21ου αιώνα;
:info:
Πριν δυόμιση χρόνια περίπου, ξεκίνησαν στους δημοσιογραφικούς κύκλους όπως και στα «πηγαδάκια» του Διαδικτύου, συζητήσεις περί ενός επικείμενου επαναστατικού φορητού (και «φορετού») gadget από την Apple. Οι φήμες που κυκλοφορούσαν έκαναν λόγο για ένα ιδιαίτερο ψηφιακό ρολόι χειρός. Λίγο καιρό μετά, οι φήμες άρχισαν να φουντώνουν προκαλώντας τις ανταγωνιστικές εταιρείες, να αναφέρουν πως κι αυτές έχουν στα σκαριά ψηφιακά ρολόγια, σχεδόν έτοιμα για λανσάρισμα στην αγορά. Φυσικά, ο ανταγωνισμός ήθελε να είναι έτοιμος με δικές του προτάσεις, πριν ή σχεδόν ταυτόχρονα με την έλευση του Apple ψηφιακού ρολογιού, ώστε να έχει να επιδείξει την δική πρόταση στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. Δυστυχώς για τις αντίπαλες εταιρείες, η Apple δεν προέβη σε καμία απολύτως ανακοίνωση επί δύο ολόκληρα χρόνια, από την αρχή δηλαδή που ξεκίνησαν οι φήμες. Το «δυστυχώς» το λέμε, όχι γιατί τα ψηφιακά ρολόγια που ήδη κυκλοφορούν δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους, ούτε γιατί είναι περιττά προϊόντα. Μια χαρά εξυπηρετούν, μια χαρά εκτελούν τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν – όμως ουδείς ήξερε τι ετοίμαζε η Apple, με συνέπεια έκαστη πρόταση ψηφιακού ρολογιού...να είναι παρόμοια με την άλλη. Επί σχεδόν δύο χρόνια, έχουν εμφανιστεί ποικίλα ψηφιακά ρολόγια, ενώ κατά την διάρκεια της περιόδου αναμονής για την πρόταση της Apple, παρουσιάστηκαν περαιτέρω εκδόσεις τους, βελτιωμένες, τόσο αισθητικά, όσο και λειτουργικά.
Το «δυστυχώς» λοιπόν, δεν είναι ότι τα ρολόγια αυτά δεν είναι εξυπηρετικά, αλλά ότι καμία εταιρεία/δημοσιογράφοι/αναλυτές και λοιπές «Κασσάνδρες», δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι ετοιμάζει η Apple, με αποτέλεσμα, ναι μεν ο ανταγωνισμός είχε (και έχει) το προβάδισμα στην νέα αγορά των ψηφιακών ρολογιών, όμως δε, προχωρά «στα τυφλά», αφού δεν γνωρίζει τι θα κάνει ο βασικός πρωταγωνιστής. Κατά συνέπεια, έχουμε προτάσεις, αλλά ανταγωνιστικές μεταξύ τους, όχι προς αυτή της Apple, μια κι η τελευταία τηρούσε σιγή ιχθύος επί δύο ολόκληρα χρόνια. Έτσι, η προσπάθεια των εταιρειών τεχνολογίας να «προλάβουν» την Apple απέτυχε θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε. Την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα Ελλάδος 8 μμ. όμως, η Apple για πρώτη φορά αποκάλυψε αυτό που ετοίμαζε επί σειρά ετών: το «Apple Watch». Η αποκάλυψη προκάλεσε κυριολεκτικά «τσουνάμι» στην απανταχού βιομηχανία, σε ιστοσελίδες και blog, καθώς η Apple επαναπροσδιόρισε αυτό που λέμε «ρολόι», στα μέτρα πλέον της σύγχρονης τεχνολογικής εξέλιξης και αναγκών του ανθρώπου του 21ο αιώνα.
Τι είναι το Apple Watch;
Το Apple Watch δεν είναι «απλώς» μια συσκευή που δείχνει την ώρα. Ούτε μια προέκταση των λειτουργιών ενός κινητού τηλεφώνου, δηλαδή να μεταφέρει την τηλεφωνική κλήση στο ρολόι, τα μηνύματα/email, ειδοποιήσεις ή να προβάλλει πρόγνωση του καιρού, χάρτη πλοήγησης στον καρπό μας. Είναι μια απολύτως καινοτομική προσωπική συσκευή, που αλλάζει εντελώς τον τρόπο επικοινωνίας με τον άνθρωπο.
Όπως θα προσέξατε, δεν λέμε «χρήστη» αλλά άνθρωπο, διότι το Apple Watch, προορίζεται για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και τεχνολογικής εξοικείωσης / γνώσης. Φυσικά και δείχνει την ώρα, αυτό εξυπακούεται. Όπως και τα μηνύματα πάσης μορφής (sms, email, ειδοποιήσεις κλπ), πρόγνωση καιρού, πραγματοποιεί-λαμβάνει τηλεφωνικές κλήσεις. Αλλά δεν σταματά εκεί βέβαια. Το Apple Watch, κυριολεκτικά αλλάζει τα πάντα, χάρη στην ριζοσπαστική, καινοτομική και κυρίως πρωτοποριακή σχεδίασή του, τόσο από πλευράς αισθητικής και εξυπηρέτηση όσο και δυνατοτήτων, προσφέροντας στον άνθρωπο, νέους ορίζοντες επικοινωνίας, χρηστικότητας και πρακτικής σημασίας.
Apple Watch – επαναπροσδιορισμός της κλασικής ιδέας
Η Apple δεν έφτιαξε ένα ψηφιακό ρολόι, που κάνει αυτά που κάνουν όλα τα άλλα του ανταγωνισμού. Πήρε τον κλασικό σχεδιασμό του ρολογιού και σκέφτηκε πως μπορεί το «κλασικό» να γίνει «νέο», φέροντας παράλληλα εξωπραγματικές δυνατότητες, αλλά διατηρώντας συνάμα την οικεία αίσθηση του gadget που φοράμε στους καρπούς μας εδώ και δύο αιώνες – από τότε που εμφανίστηκε δηλαδή το πρώτο ρολόι χειρός.
Το Apple Watch προσφέρεται σε δύο διαφορετικά μεγέθη, μήκους 38 και 42 χιλιοστών, καθώς και σε ποικιλία αποχρώσεων και υλικών για τα μπρασελέ που μπορεί να συνδυαστεί, ανάλογα με τις ανάγκες και αισθητικές προτιμήσεις μας. Διαθέτει στο πλαϊνό μέρος του την κλασική «κορώνα» των ρολογιών, όπως και ένα μακρόστενο κουμπί ακριβώς από κάτω της. Η δε οθόνη, επιπέδου «Retina» όπως ήταν αναμενόμενο, είναι ένα μικρό θαύμα, χάρη στην απαράμιλλη ποιότητα της, προσφέροντας απόλυτη διαύγεια και άνεση στην ανάγνωση από την απόσταση του καρπού μας.
Η «κορώνα» όπως αντιλαμβάνεστε, δεν «κουρδίζει» το Apple Watch, αλλά είναι ένας τρομερά έξυπνος τρόπος διαχείρισης του περιβάλλοντος που προβάλλεται στην Retina οθόνη. Η Apple πολύ σωστά έκρινε, ότι οι κινήσεις αφής που πραγματοποιούνται στο iPhone, όπως η μεγέθυνση/σμίκρυνση με δύο δάχτυλα, είναι πρακτικά δυσλειτουργικές στην μικρότερη επιφάνεια οθόνης του Apple Watch. Για αυτό το λόγο, η κορώνα περιστρέφεται όπως στα κλασικά ρολόγια, ώστε να μεγεθύνει / σμικρύνει τα περιεχόμενα της οθόνης, κάνοντας έτσι την «πλοήγηση» στα χαρακτηριστικά και εφαρμογές (app) του Apple Watch μια πανεύκολη και «φυσική» διαδικασία, με την οποία όλοι οι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επιπλέον, η κορώνα πατιέται προς τα μέσα με ένα «κλικ», ώστε να γίνεται η επιλογή αυτού που επιθυμούμε άμεσα και εύκολα.
Το μακρόστενο κουμπί που βρίσκεται κάτωθεν της κορώνας, με ένα «κλικ» παρουσιάζει στην οθόνη τους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλούμε πιο συχνά, δίνοντάς μας έτσι πολύ γρήγορα, την επιλογή να τους κάνουμε μια κλήση ή να τους στείλουμε ένα μήνυμα ή να τους αγγίξουμε - κυριολεκτικά - με το δάχτυλό μας. Ναι σωστά διαβάσατε, με το Apple Watch, μπορείτε να αγγίξετε με το δάχτυλό σας τον καρπό ενός άλλου ανθρώπου, σαν να ήταν δίπλα σας. Το «μαγικό» αυτό, γίνεται πραγματικότητα χάρη στους ειδικούς αισθητήρες που βρίσκονται στο οπίσθιο μέρος του Apple Watch, οι οποίοι κάνουν κι αυτοί με τη σειρά τους περαιτέρω «θαύματα», τα οποία θα δούμε στη συνέχεια.
Επειδή όμως μιλάμε για την Apple, ακόμα και η ώρα που προβάλλει το ρολόι της, δεν περιορίζεται σε μια στάνταρντ γραφική απεικόνιση, παρά προσφέρονται ποικίλες αισθητικές επιλογές, ικανές να καλύψουν και τους πιο απαιτητικούς ανάμεσά μας. Επίσης, στο ρολόι του 21ου αιώνα, δεν χρειάζεται καν να του ρυθμίσουμε την ώρα, καθώς μόνο του επικοινωνεί μέσω Διαδικτύου, με τους κεντρικούς server παγκόσμιας και τοπικής ώρας ανά τον κόσμο, προβάλλοντας την σωστή ένδειξη για την τοποθεσία που βρισκόμαστε, χάρη στο ενσωματωμένο GPS που διαθέτει. Ακόμα καλύτερα (η εξυπηρέτηση πάνω απ’ όλα), όταν αλλάξουμε τοποθεσία, αυτόματα το Apple Watch αναγνωρίζει αυτή την αλλαγή και προσαρμόζει την ώρα κατάλληλα (το ίδιο ισχύει και για την αλλαγή μεταξύ θερινής και χειμερινής ώρας). Επίσης, η ορθότητα της ώρας αγγίζει τα όρια της τελειότητας, αφού απέχει μόλις 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τα παγκόσμια ατομικά ρολόγια, που την προσμετρούν με απόλυτη ακρίβεια.
Εκπληκτικές δυνατότητες
Ας ξεκινήσουμε από τα απλά - πέραν της ώρας, έχουμε χρονόμετρο καθώς και ξυπνητήρι. Έχουμε όμως και τους αισθητήρες στην οπίσθια πλευρά του Apple Watch, που σε συνδυασμό με το πανέξυπνο «περιβάλλον χρήσης», δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το Apple Watch, μάλλον ήρθε από κάποιο πολιτισμό του μέλλοντος.
Λαμβάνετε ένα μήνυμα email, sms ή κάποια ειδοποίηση; Πλέον, το «νιώθετε» κυριολεκτικά, σαν κάποιος να άγγιξε τον καρπό σας με το δάχτυλό του. Σας έχει στείλει κάποιος ένα μήνυμα, αλλά για κάποιο λόγο δεν το έχει πάρει είδηση; Τότε μπορεί να σας αγγίξει με το δάχτυλό του, ώστε να σας επιστήσει την προσοχή και να κοιτάξετε την οθόνη. Μήπως έχετε φίλους, που μοιράζεστε έναν δικό σας κώδικα επικοινωνίας; Κανένα πρόβλημα, η Apple το προέβλεψε και αυτό, καθώς μπορείτε πχ. να πατήσετε τρεις φορές με το δάχτυλό σας την οθόνη και ο φίλος σας θα το αισθανθεί άμεσα, επικοινωνώντας έτσι με τον δικό σας κώδικα («όταν φτάσω κάτω από το σπίτι, δεν θα σου κάνω αναπάντητη για να κατέβεις, αλλά θα σου κάνουν δύο ταπ με το δάχτυλο» ή «αν σου κάνω ταπ τρεις φορές, σημαίνει πάρε μου τσιγάρα όπως έρχεσαι»). Με λίγα λόγια η πρακτικότητα του μέλλοντος...σήμερα.
Επιπλέον, μπορείτε απευθείας να ζωγραφίσετε ότι θέλετε πάνω στην οθόνη του Apple Watch, ως μια εναλλακτική και άμεση μέθοδο επικοινωνίας, πχ σχεδιάζετε μια καρδούλα και την στέλνετε στο πρόσωπο που αγαπάτε. Επίσης, ο/η υποψήφιος παραλήπτης μπορεί να παρακολουθεί και την διαδικασία, όσο δηλαδή ζωγραφίζετε, η οθόνη του δικού του Apple Watch προβάλλει την δημιουργία σας προοδευτικά. Ένα ακόμα επιπλέον χαρακτηριστικό, είναι η δυνατότητα χρήσης του Apple Watch ως «walkie –talkie», χωρίς να χρειάζεται να πραγματοποιήσετε τηλεφωνική κλήση. Ας περάσουμε τώρα στις δυνατότητες που εκπλήσσουν ακόμα περισσότερο.
Τέλος στην χρήση πιστωτικών καρτών βάζει η Apple, όπως ακριβώς αναφέραμε εχθές για το νέο iPhone 6 και iPhone 6 Plus. Πλησιάζετε το ρολόι στην ειδική συσκευή που (πρέπει) να διαθέτει το κατάστημα και με ένα διπλό «κλικ» στο μακρόστενο κουμπί κάτω από την κορώνα, προβαίνετε σε πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας, χωρίς να ανησυχείτε για τα προσωπικά σας στοιχεία, αφού αυτά δεν αποθηκεύονται πουθενά, ούτε στο ρολόι, ούτε καν τα βλέπει ο υπάλληλος του καταστήματος. Το Apple Watch δημιουργεί έναν ειδικό προσωπικό αριθμό (Device Account Number), παντελώς άσχετο με τα στοιχεία σας και με αυτόν πραγματοποιούνται όλες οι αγορές.
Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τον χειρισμό μέσω φωνής, που ονομάζεται «Siri» και είναι γνωστός εδώ και χρόνια από τα iPhone. Όπως και σε αυτά, μπορούμε να ενημερωθούμε φωνητικά για ότι θέλουμε, αρκεί να κάνουμε μια (σχεδόν) οποιαδήποτε ερώτηση με φυσικό τρόπο έκφρασης, ή να συντάξουμε φωνητικά ένα μήνυμα (sms, email, κλπ). Μακάρι και για εμάς τους Έλληνες, κάποια στιγμή η Apple να υποστηρίξει και την γλώσσα μας – η οποία ομολογουμένως έχει έναν αστείρευτο πλούτο λέξεων, λημμάτων και νοημάτων, κάτι που την καθιστά εξαιρετικά δύσκολη, για την σημερινή τεχνολογία, όχι όμως ακατόρθωτη.
Η Apple είναι οπαδός της υγιούς ζωής για τον σύγχρονο άνθρωπο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να μετατρέψει τις μυριάδες δυνατότητες της τεχνολογίας, να συμβάλλουν για την επίτευξή της. Οι αισθητήρες που αναφέραμε προηγουμένως, δεν μεταφέρουν μόνο τα αγγίγματα με το δάχτυλό μας. Απεναντίας, ξεδιπλώνουν έναν νέο κόσμο δυνατοτήτων για την υγεία μας. Μετράνε την καθημερινή δραστηριότητά μας, ή την έλλειψή της, τι τρώμε και τον θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο τον γαστρονομικών επιλογών μας, καθώς και την λειτουργία της καρδιάς μας. Έτσι, μέσω ενός πανέξυπνου τρόπου αισθητικής απεικόνισης (Activity App), μπορούμε πλέον να ενημερωνόμαστε για τις θερμίδες που λαμβάνουμε αλλά και που «καίμε», το πλήθος των βημάτων μας κατά την αερόβια προπόνηση ή ένα απλό περπάτημα, πόσο ποδήλατο κάναμε, ακόμα και πόσο ανηφορική είναι η απόσταση (ανηφορική κλίση του δρόμου, σκαλοπάτια, λόφοι, βουνά)! Ένας προσωπικός καταμετρητής της υγείας μας με λίγα λόγια, που μέσω του καλαίσθητου περιβάλλοντος, μας ενημερώνει για τους στόχους που έχουμε θέσει για μια πιο υγιή ζωή ή αντίθετα, για το πόσο παραμελούμε την υγεία μας, παρακινώντας μας να την βελτιώσουμε.
Παράλληλα, όσοι έχουν iPhone, το Apple Watch επικοινωνεί μαζί του, κάνοντάς το να προβάλλει λεπτομερή στοιχεία της δραστηριότητάς μας σε βάθος ημερών, μέσω των Fitness και Health εφαρμογών – υπηρεσιών, ενώ επιπλέον, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να μεταβιβαστούν σε άλλες εφαρμογές (πχ. στον προπονητή μας ή/και στον γιατρό μας).
Τεχνολογική καινοτομία
Αισθητήρες στο πίσω μέρος, GPS, Retina οθόνη που αντιλαμβάνεται όχι μόνο άγγιγμα δαχτύλου αλλά και την πίεση που ασκείται σε αυτή, χαρακτηρίζουν τον όγκο της δουλειάς και επιμονής στην λεπτομέρεια που επένδυσε η Apple στο ρολόι της.
Κεραμική επικάλυψη στους αισθητήρες και επιπλέον ειδικοί φακοί από ζαφείρι, ώστε να λαμβάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις, χωρίς όμως να καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου (ο ιδρώτας, υγρασία και η σκόνη είναι οι απόλυτοι εχθροί). Η αίσθηση ότι κάποιος μας ακουμπά με το δάχτυλό του (τεχνικό όρος: Haptic Feedback) και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το τι συμβαίνει στην οθόνη (μήνυμα, ειδοποίηση, email, κλπ), επιτυγχάνεται μόνο με κοπιαστική έρευνα και ιδιοφυή υλοποίηση. Η ενημέρωση για τον παλμό της καρδιάς μας, γίνεται χάρη στους αισθητήρες στο οπίσθιο μέρος του Apple Watch, συνοδεία ειδικών LED και φωτοδίοδων. Οθόνη από ζαφείρι που δεν γρατζουνίζεται, ενώ στην «αθλητική» έκδοση του Apple Watch (Sport Collection) η προστασία ενισχύεται από γυαλί «Ion-X».
Όμως το βασικότερο, κυριότερο και συνάμα δυσκολότερο χαρακτηριστικό του Apple Watch είναι το τσιπ που εμπεριέχει, που αν δεν υπήρχε το ψηφιακό ρολόι της Apple, θα παρέμενε...ιδέα και όχι πραγματική συσκευή. Το τσιπ «S1» είναι στην ουσία ένας ολόκληρος υπολογιστής αποκλειστικά σχεδιασμένο από τα χέρια των επιστημόνων της Apple, σε εντελώς λιλιπούτειο μέγεθος ώστε να χωρά σε ένα ρολόι χειρός – κυριολεκτικά, μια πραγματική καινοτομία της τεχνολογίας. Ακόμα και ο τρόπος φόρτισης του Apple Watch είναι καινοτομικός: ο φορτιστής, στρογγυλής μορφής και μεγέθους όσο ακριβώς το πίσω μέρος του ρολογιού, δεν απαιτεί ακρίβεια στην τοποθέτηση, καθώς δεν συνδέεται μέσω κάποιου βύσματος, απλώς «ακουμπά» και «κλειδώνει» μέσω μαγνητισμού στο ρολόι και το φορτίζει (inductive charging)!
Επίλογος...κοιτάζοντας το μέλλον
Το Apple Watch αποκαλύφθηκε, εξέπληξε και είναι πολλά υποσχόμενο. Αλλά δεν είναι ακόμα η ώρα του, όπως δήλωσε και η Apple. Αυτή η στιγμή, τοποθετείται αόριστα (δυστυχώς) κάπου μέσα στο 2015, ενώ η τιμή εκκίνησης είναι στα 349 δολάρια. Από τη μια, λογικό είναι πολλοί να δυσαρεστήθηκαν που το Apple Watch δεν διατίθεται άμεσα, από την άλλη όμως, η Apple δεν είναι αφελής. Σίγουρα έχει σημαντικούς λόγους για την αόριστη έλευση εντός του 2015, ίσως ανασταλτικοί λόγοι για μια άμεση διάθεση στην αγορά. Εντούτοις, η «καθυστέρηση», αν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι, μόνο οφέλη έχει, καθώς δίνει στην εταιρεία πολύτιμο χρόνο για να «ραφινάρει» όσο πιο πολύ μπορεί το πρωτοποριακό ρολόι της, να δώσει χρόνο στα εργοστάσια παραγωγής για μαζικά νούμερα συσκευών από την πρώτη μέρα διάθεσης, ενώ παράλληλα, δίνει και ένα χρονικό πλαίσιο στον ανταγωνισμό να ανταποκριθεί με επάρκεια, στο Apple Watch. Αν αυτό βέβαια συμβεί ή όχι, μέχρι την ημέρα που θα διατεθεί επίσημα το Apple Watch, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, όπως σοφά λέει και ο λαός μας...
*zougla.gr
Το «δυστυχώς» λοιπόν, δεν είναι ότι τα ρολόγια αυτά δεν είναι εξυπηρετικά, αλλά ότι καμία εταιρεία/δημοσιογράφοι/αναλυτές και λοιπές «Κασσάνδρες», δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι ετοιμάζει η Apple, με αποτέλεσμα, ναι μεν ο ανταγωνισμός είχε (και έχει) το προβάδισμα στην νέα αγορά των ψηφιακών ρολογιών, όμως δε, προχωρά «στα τυφλά», αφού δεν γνωρίζει τι θα κάνει ο βασικός πρωταγωνιστής. Κατά συνέπεια, έχουμε προτάσεις, αλλά ανταγωνιστικές μεταξύ τους, όχι προς αυτή της Apple, μια κι η τελευταία τηρούσε σιγή ιχθύος επί δύο ολόκληρα χρόνια. Έτσι, η προσπάθεια των εταιρειών τεχνολογίας να «προλάβουν» την Apple απέτυχε θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε. Την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα Ελλάδος 8 μμ. όμως, η Apple για πρώτη φορά αποκάλυψε αυτό που ετοίμαζε επί σειρά ετών: το «Apple Watch». Η αποκάλυψη προκάλεσε κυριολεκτικά «τσουνάμι» στην απανταχού βιομηχανία, σε ιστοσελίδες και blog, καθώς η Apple επαναπροσδιόρισε αυτό που λέμε «ρολόι», στα μέτρα πλέον της σύγχρονης τεχνολογικής εξέλιξης και αναγκών του ανθρώπου του 21ο αιώνα.
Τι είναι το Apple Watch;
Το Apple Watch δεν είναι «απλώς» μια συσκευή που δείχνει την ώρα. Ούτε μια προέκταση των λειτουργιών ενός κινητού τηλεφώνου, δηλαδή να μεταφέρει την τηλεφωνική κλήση στο ρολόι, τα μηνύματα/email, ειδοποιήσεις ή να προβάλλει πρόγνωση του καιρού, χάρτη πλοήγησης στον καρπό μας. Είναι μια απολύτως καινοτομική προσωπική συσκευή, που αλλάζει εντελώς τον τρόπο επικοινωνίας με τον άνθρωπο.
Όπως θα προσέξατε, δεν λέμε «χρήστη» αλλά άνθρωπο, διότι το Apple Watch, προορίζεται για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και τεχνολογικής εξοικείωσης / γνώσης. Φυσικά και δείχνει την ώρα, αυτό εξυπακούεται. Όπως και τα μηνύματα πάσης μορφής (sms, email, ειδοποιήσεις κλπ), πρόγνωση καιρού, πραγματοποιεί-λαμβάνει τηλεφωνικές κλήσεις. Αλλά δεν σταματά εκεί βέβαια. Το Apple Watch, κυριολεκτικά αλλάζει τα πάντα, χάρη στην ριζοσπαστική, καινοτομική και κυρίως πρωτοποριακή σχεδίασή του, τόσο από πλευράς αισθητικής και εξυπηρέτηση όσο και δυνατοτήτων, προσφέροντας στον άνθρωπο, νέους ορίζοντες επικοινωνίας, χρηστικότητας και πρακτικής σημασίας.
Apple Watch – επαναπροσδιορισμός της κλασικής ιδέας
Η Apple δεν έφτιαξε ένα ψηφιακό ρολόι, που κάνει αυτά που κάνουν όλα τα άλλα του ανταγωνισμού. Πήρε τον κλασικό σχεδιασμό του ρολογιού και σκέφτηκε πως μπορεί το «κλασικό» να γίνει «νέο», φέροντας παράλληλα εξωπραγματικές δυνατότητες, αλλά διατηρώντας συνάμα την οικεία αίσθηση του gadget που φοράμε στους καρπούς μας εδώ και δύο αιώνες – από τότε που εμφανίστηκε δηλαδή το πρώτο ρολόι χειρός.
Το Apple Watch προσφέρεται σε δύο διαφορετικά μεγέθη, μήκους 38 και 42 χιλιοστών, καθώς και σε ποικιλία αποχρώσεων και υλικών για τα μπρασελέ που μπορεί να συνδυαστεί, ανάλογα με τις ανάγκες και αισθητικές προτιμήσεις μας. Διαθέτει στο πλαϊνό μέρος του την κλασική «κορώνα» των ρολογιών, όπως και ένα μακρόστενο κουμπί ακριβώς από κάτω της. Η δε οθόνη, επιπέδου «Retina» όπως ήταν αναμενόμενο, είναι ένα μικρό θαύμα, χάρη στην απαράμιλλη ποιότητα της, προσφέροντας απόλυτη διαύγεια και άνεση στην ανάγνωση από την απόσταση του καρπού μας.
Η «κορώνα» όπως αντιλαμβάνεστε, δεν «κουρδίζει» το Apple Watch, αλλά είναι ένας τρομερά έξυπνος τρόπος διαχείρισης του περιβάλλοντος που προβάλλεται στην Retina οθόνη. Η Apple πολύ σωστά έκρινε, ότι οι κινήσεις αφής που πραγματοποιούνται στο iPhone, όπως η μεγέθυνση/σμίκρυνση με δύο δάχτυλα, είναι πρακτικά δυσλειτουργικές στην μικρότερη επιφάνεια οθόνης του Apple Watch. Για αυτό το λόγο, η κορώνα περιστρέφεται όπως στα κλασικά ρολόγια, ώστε να μεγεθύνει / σμικρύνει τα περιεχόμενα της οθόνης, κάνοντας έτσι την «πλοήγηση» στα χαρακτηριστικά και εφαρμογές (app) του Apple Watch μια πανεύκολη και «φυσική» διαδικασία, με την οποία όλοι οι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επιπλέον, η κορώνα πατιέται προς τα μέσα με ένα «κλικ», ώστε να γίνεται η επιλογή αυτού που επιθυμούμε άμεσα και εύκολα.
Το μακρόστενο κουμπί που βρίσκεται κάτωθεν της κορώνας, με ένα «κλικ» παρουσιάζει στην οθόνη τους ανθρώπους με τους οποίους συνομιλούμε πιο συχνά, δίνοντάς μας έτσι πολύ γρήγορα, την επιλογή να τους κάνουμε μια κλήση ή να τους στείλουμε ένα μήνυμα ή να τους αγγίξουμε - κυριολεκτικά - με το δάχτυλό μας. Ναι σωστά διαβάσατε, με το Apple Watch, μπορείτε να αγγίξετε με το δάχτυλό σας τον καρπό ενός άλλου ανθρώπου, σαν να ήταν δίπλα σας. Το «μαγικό» αυτό, γίνεται πραγματικότητα χάρη στους ειδικούς αισθητήρες που βρίσκονται στο οπίσθιο μέρος του Apple Watch, οι οποίοι κάνουν κι αυτοί με τη σειρά τους περαιτέρω «θαύματα», τα οποία θα δούμε στη συνέχεια.
Επειδή όμως μιλάμε για την Apple, ακόμα και η ώρα που προβάλλει το ρολόι της, δεν περιορίζεται σε μια στάνταρντ γραφική απεικόνιση, παρά προσφέρονται ποικίλες αισθητικές επιλογές, ικανές να καλύψουν και τους πιο απαιτητικούς ανάμεσά μας. Επίσης, στο ρολόι του 21ου αιώνα, δεν χρειάζεται καν να του ρυθμίσουμε την ώρα, καθώς μόνο του επικοινωνεί μέσω Διαδικτύου, με τους κεντρικούς server παγκόσμιας και τοπικής ώρας ανά τον κόσμο, προβάλλοντας την σωστή ένδειξη για την τοποθεσία που βρισκόμαστε, χάρη στο ενσωματωμένο GPS που διαθέτει. Ακόμα καλύτερα (η εξυπηρέτηση πάνω απ’ όλα), όταν αλλάξουμε τοποθεσία, αυτόματα το Apple Watch αναγνωρίζει αυτή την αλλαγή και προσαρμόζει την ώρα κατάλληλα (το ίδιο ισχύει και για την αλλαγή μεταξύ θερινής και χειμερινής ώρας). Επίσης, η ορθότητα της ώρας αγγίζει τα όρια της τελειότητας, αφού απέχει μόλις 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τα παγκόσμια ατομικά ρολόγια, που την προσμετρούν με απόλυτη ακρίβεια.
Εκπληκτικές δυνατότητες
Ας ξεκινήσουμε από τα απλά - πέραν της ώρας, έχουμε χρονόμετρο καθώς και ξυπνητήρι. Έχουμε όμως και τους αισθητήρες στην οπίσθια πλευρά του Apple Watch, που σε συνδυασμό με το πανέξυπνο «περιβάλλον χρήσης», δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το Apple Watch, μάλλον ήρθε από κάποιο πολιτισμό του μέλλοντος.
Λαμβάνετε ένα μήνυμα email, sms ή κάποια ειδοποίηση; Πλέον, το «νιώθετε» κυριολεκτικά, σαν κάποιος να άγγιξε τον καρπό σας με το δάχτυλό του. Σας έχει στείλει κάποιος ένα μήνυμα, αλλά για κάποιο λόγο δεν το έχει πάρει είδηση; Τότε μπορεί να σας αγγίξει με το δάχτυλό του, ώστε να σας επιστήσει την προσοχή και να κοιτάξετε την οθόνη. Μήπως έχετε φίλους, που μοιράζεστε έναν δικό σας κώδικα επικοινωνίας; Κανένα πρόβλημα, η Apple το προέβλεψε και αυτό, καθώς μπορείτε πχ. να πατήσετε τρεις φορές με το δάχτυλό σας την οθόνη και ο φίλος σας θα το αισθανθεί άμεσα, επικοινωνώντας έτσι με τον δικό σας κώδικα («όταν φτάσω κάτω από το σπίτι, δεν θα σου κάνω αναπάντητη για να κατέβεις, αλλά θα σου κάνουν δύο ταπ με το δάχτυλο» ή «αν σου κάνω ταπ τρεις φορές, σημαίνει πάρε μου τσιγάρα όπως έρχεσαι»). Με λίγα λόγια η πρακτικότητα του μέλλοντος...σήμερα.
Επιπλέον, μπορείτε απευθείας να ζωγραφίσετε ότι θέλετε πάνω στην οθόνη του Apple Watch, ως μια εναλλακτική και άμεση μέθοδο επικοινωνίας, πχ σχεδιάζετε μια καρδούλα και την στέλνετε στο πρόσωπο που αγαπάτε. Επίσης, ο/η υποψήφιος παραλήπτης μπορεί να παρακολουθεί και την διαδικασία, όσο δηλαδή ζωγραφίζετε, η οθόνη του δικού του Apple Watch προβάλλει την δημιουργία σας προοδευτικά. Ένα ακόμα επιπλέον χαρακτηριστικό, είναι η δυνατότητα χρήσης του Apple Watch ως «walkie –talkie», χωρίς να χρειάζεται να πραγματοποιήσετε τηλεφωνική κλήση. Ας περάσουμε τώρα στις δυνατότητες που εκπλήσσουν ακόμα περισσότερο.
Τέλος στην χρήση πιστωτικών καρτών βάζει η Apple, όπως ακριβώς αναφέραμε εχθές για το νέο iPhone 6 και iPhone 6 Plus. Πλησιάζετε το ρολόι στην ειδική συσκευή που (πρέπει) να διαθέτει το κατάστημα και με ένα διπλό «κλικ» στο μακρόστενο κουμπί κάτω από την κορώνα, προβαίνετε σε πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας, χωρίς να ανησυχείτε για τα προσωπικά σας στοιχεία, αφού αυτά δεν αποθηκεύονται πουθενά, ούτε στο ρολόι, ούτε καν τα βλέπει ο υπάλληλος του καταστήματος. Το Apple Watch δημιουργεί έναν ειδικό προσωπικό αριθμό (Device Account Number), παντελώς άσχετο με τα στοιχεία σας και με αυτόν πραγματοποιούνται όλες οι αγορές.
Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τον χειρισμό μέσω φωνής, που ονομάζεται «Siri» και είναι γνωστός εδώ και χρόνια από τα iPhone. Όπως και σε αυτά, μπορούμε να ενημερωθούμε φωνητικά για ότι θέλουμε, αρκεί να κάνουμε μια (σχεδόν) οποιαδήποτε ερώτηση με φυσικό τρόπο έκφρασης, ή να συντάξουμε φωνητικά ένα μήνυμα (sms, email, κλπ). Μακάρι και για εμάς τους Έλληνες, κάποια στιγμή η Apple να υποστηρίξει και την γλώσσα μας – η οποία ομολογουμένως έχει έναν αστείρευτο πλούτο λέξεων, λημμάτων και νοημάτων, κάτι που την καθιστά εξαιρετικά δύσκολη, για την σημερινή τεχνολογία, όχι όμως ακατόρθωτη.
Η Apple είναι οπαδός της υγιούς ζωής για τον σύγχρονο άνθρωπο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να μετατρέψει τις μυριάδες δυνατότητες της τεχνολογίας, να συμβάλλουν για την επίτευξή της. Οι αισθητήρες που αναφέραμε προηγουμένως, δεν μεταφέρουν μόνο τα αγγίγματα με το δάχτυλό μας. Απεναντίας, ξεδιπλώνουν έναν νέο κόσμο δυνατοτήτων για την υγεία μας. Μετράνε την καθημερινή δραστηριότητά μας, ή την έλλειψή της, τι τρώμε και τον θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο τον γαστρονομικών επιλογών μας, καθώς και την λειτουργία της καρδιάς μας. Έτσι, μέσω ενός πανέξυπνου τρόπου αισθητικής απεικόνισης (Activity App), μπορούμε πλέον να ενημερωνόμαστε για τις θερμίδες που λαμβάνουμε αλλά και που «καίμε», το πλήθος των βημάτων μας κατά την αερόβια προπόνηση ή ένα απλό περπάτημα, πόσο ποδήλατο κάναμε, ακόμα και πόσο ανηφορική είναι η απόσταση (ανηφορική κλίση του δρόμου, σκαλοπάτια, λόφοι, βουνά)! Ένας προσωπικός καταμετρητής της υγείας μας με λίγα λόγια, που μέσω του καλαίσθητου περιβάλλοντος, μας ενημερώνει για τους στόχους που έχουμε θέσει για μια πιο υγιή ζωή ή αντίθετα, για το πόσο παραμελούμε την υγεία μας, παρακινώντας μας να την βελτιώσουμε.
Παράλληλα, όσοι έχουν iPhone, το Apple Watch επικοινωνεί μαζί του, κάνοντάς το να προβάλλει λεπτομερή στοιχεία της δραστηριότητάς μας σε βάθος ημερών, μέσω των Fitness και Health εφαρμογών – υπηρεσιών, ενώ επιπλέον, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να μεταβιβαστούν σε άλλες εφαρμογές (πχ. στον προπονητή μας ή/και στον γιατρό μας).
Τεχνολογική καινοτομία
Αισθητήρες στο πίσω μέρος, GPS, Retina οθόνη που αντιλαμβάνεται όχι μόνο άγγιγμα δαχτύλου αλλά και την πίεση που ασκείται σε αυτή, χαρακτηρίζουν τον όγκο της δουλειάς και επιμονής στην λεπτομέρεια που επένδυσε η Apple στο ρολόι της.
Κεραμική επικάλυψη στους αισθητήρες και επιπλέον ειδικοί φακοί από ζαφείρι, ώστε να λαμβάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις, χωρίς όμως να καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου (ο ιδρώτας, υγρασία και η σκόνη είναι οι απόλυτοι εχθροί). Η αίσθηση ότι κάποιος μας ακουμπά με το δάχτυλό του (τεχνικό όρος: Haptic Feedback) και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το τι συμβαίνει στην οθόνη (μήνυμα, ειδοποίηση, email, κλπ), επιτυγχάνεται μόνο με κοπιαστική έρευνα και ιδιοφυή υλοποίηση. Η ενημέρωση για τον παλμό της καρδιάς μας, γίνεται χάρη στους αισθητήρες στο οπίσθιο μέρος του Apple Watch, συνοδεία ειδικών LED και φωτοδίοδων. Οθόνη από ζαφείρι που δεν γρατζουνίζεται, ενώ στην «αθλητική» έκδοση του Apple Watch (Sport Collection) η προστασία ενισχύεται από γυαλί «Ion-X».
Όμως το βασικότερο, κυριότερο και συνάμα δυσκολότερο χαρακτηριστικό του Apple Watch είναι το τσιπ που εμπεριέχει, που αν δεν υπήρχε το ψηφιακό ρολόι της Apple, θα παρέμενε...ιδέα και όχι πραγματική συσκευή. Το τσιπ «S1» είναι στην ουσία ένας ολόκληρος υπολογιστής αποκλειστικά σχεδιασμένο από τα χέρια των επιστημόνων της Apple, σε εντελώς λιλιπούτειο μέγεθος ώστε να χωρά σε ένα ρολόι χειρός – κυριολεκτικά, μια πραγματική καινοτομία της τεχνολογίας. Ακόμα και ο τρόπος φόρτισης του Apple Watch είναι καινοτομικός: ο φορτιστής, στρογγυλής μορφής και μεγέθους όσο ακριβώς το πίσω μέρος του ρολογιού, δεν απαιτεί ακρίβεια στην τοποθέτηση, καθώς δεν συνδέεται μέσω κάποιου βύσματος, απλώς «ακουμπά» και «κλειδώνει» μέσω μαγνητισμού στο ρολόι και το φορτίζει (inductive charging)!
Επίλογος...κοιτάζοντας το μέλλον
Το Apple Watch αποκαλύφθηκε, εξέπληξε και είναι πολλά υποσχόμενο. Αλλά δεν είναι ακόμα η ώρα του, όπως δήλωσε και η Apple. Αυτή η στιγμή, τοποθετείται αόριστα (δυστυχώς) κάπου μέσα στο 2015, ενώ η τιμή εκκίνησης είναι στα 349 δολάρια. Από τη μια, λογικό είναι πολλοί να δυσαρεστήθηκαν που το Apple Watch δεν διατίθεται άμεσα, από την άλλη όμως, η Apple δεν είναι αφελής. Σίγουρα έχει σημαντικούς λόγους για την αόριστη έλευση εντός του 2015, ίσως ανασταλτικοί λόγοι για μια άμεση διάθεση στην αγορά. Εντούτοις, η «καθυστέρηση», αν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι, μόνο οφέλη έχει, καθώς δίνει στην εταιρεία πολύτιμο χρόνο για να «ραφινάρει» όσο πιο πολύ μπορεί το πρωτοποριακό ρολόι της, να δώσει χρόνο στα εργοστάσια παραγωγής για μαζικά νούμερα συσκευών από την πρώτη μέρα διάθεσης, ενώ παράλληλα, δίνει και ένα χρονικό πλαίσιο στον ανταγωνισμό να ανταποκριθεί με επάρκεια, στο Apple Watch. Αν αυτό βέβαια συμβεί ή όχι, μέχρι την ημέρα που θα διατεθεί επίσημα το Apple Watch, είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, όπως σοφά λέει και ο λαός μας...
*zougla.gr
Παρόμοια θέματα
» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Πρώτη δοκιμή του Auto Unlock για άμεση πρόσβαση στο Mac με τη βοήθεια του Apple Watch
» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ SMARTPHONES Η Apple παρουσίασε iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPad Pro και νέο Apple Tv
» Νέο έξυπνο ρολόι από την Qualcomm
» Φωτιά σε ρολόι της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη
» Ρωσίδα οδηγός έκανε -άθελα της- το ... παρκάρισμα του αιώνα (Video)
» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ SMARTPHONES Η Apple παρουσίασε iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPad Pro και νέο Apple Tv
» Νέο έξυπνο ρολόι από την Qualcomm
» Φωτιά σε ρολόι της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη
» Ρωσίδα οδηγός έκανε -άθελα της- το ... παρκάρισμα του αιώνα (Video)
Προτού δημοσιεύσετε κάτι, βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Όρους Χρήσης της σελίδας!
inforumgr :: Αρχείο :: Αρχεία :: Αρχείο Παλιών Ετών
Σελίδα 1 από 1