Το Μυστικό για Γρηγορότερο Υπολογιστή: Συντομεύσεις Πληκτρολογίου!
inforumgr :: Αρχείο :: Αρχεία :: Αρχείο Παλιών Ετών
Σελίδα 1 από 1 • Μοιραστείτε
Το Μυστικό για Γρηγορότερο Υπολογιστή: Συντομεύσεις Πληκτρολογίου!
:info:
Ξέρετε ποιο είναι το πιο αργό υποσύστημα στον υπολογιστή? Συνήθως η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι “Ο σκληρός δίσκος”. Στην πραγματικότητα, όμως, ο πιο αδύναμος κρίκος είστε εσείς, ο χρήστης, και συγκεκριμένα το μπράτσο σας που χειρίζεται το ποντίκι.
Ο χειρισμός του υπολογιστή με το ποντίκι είναι μακράν η πιο αργή μέθοδος - ακόμα και για όσους λίγους έχουν ρυθμίσει το δείχτη στη μέγιστη ταχύτητα και επιτάχυνση.
Αν θέλετε πραγματικά να επιταχύνετε την εμπειρία του υπολογιστή σας, και να κάνετε τις δουλειές σας πιο γρήγορα και αποδοτικά, αφήστε προς το παρόν την αγορά εκείνου του SSD που ίσως ζαχαρώνατε. Στο σημερινό άρθρο θα μάθετε τις συντομεύσεις πληκτρολογίου που θα αυξήσουν δραστικά την ταχύτητά σας στα Windows – και μάλιστα, εντελώς δωρεάν!
Κουμπί Windows -> αναζήτηση
Για πολλούς χρήστες, το κουμπί με τη σημαία των Windows είναι ανάμεσα στα πιο άχρηστα πλήκτρα του πληκτρολογίου, λίγο καλύτερο από το pause-break και το scroll lock.
(γρήγορο κουίζ: όποιος γνωρίζει σε τι χρησιμεύουν τα pause-break και scroll lock, ας το γράψει στα σχόλια και θα κερδίσει την εκτίμηση των αναγνωστών μας
Εντούτοις, για όποιον ξέρει να το χρησιμοποιεί σωστά, το πλήκτρο των Windows είναι ανεκτίμητο, καθώς μπορεί να επιταχύνει δραματικά το άνοιγμα προγραμμάτων και αρχείων.
Στα Windows 7, πατώντας το κουμπί, ανοίγει το start menu. Ξεκινώντας να γράφετε τα πρώτα γράμματα από το όνομα προγράμματος που θέλετε να ανοίξετε (έστω τον Chrome), μέσα σε δευτερόλεπτα εμφανίζεται το αντίστοιχο εικονίδιο στη λίστα.
Πατώντας Enter, ανοίγετε το πρώτο εικονίδιο στη λίστα. Αν το πρόγραμμα ή το αρχείο που σας ενδιαφέρει εμφανίζεται παρακάτω, με τα βελάκια επιλέγετε αυτό που θέλετε, και το ανοίγετε με Enter.
Αντίστοιχη είναι η λειτουργικότητα και στα Windows 8/8.1, μόνο που αντί για το start menu ανοίγουν τα πολύχρωμα πλακάκια... Μπορεί να μην φαίνεται το πεδίο αναζήτησης, αλλά ξεκινώντας να γράφετε, εμφανίζεται αυτόματα.
ctrl+c, ctrl+v, ctrl+x: Αντιγραφή, αποκοπή, επικόλληση
Αν δεν είστε στους ανθρώπους που θεωρούν την παρακάτω μέθοδο αυτονόητη, αυτό και μόνο το trick μπορεί να σας εξοικονομήσει κυριολεκτικά χρόνια από τη ζωή σας.
Για να αντιγράψετε οποιοδήποτε κείμενο ή οποιοδήποτε αρχείο, δεν χρειάζεται ούτε να κάνετε κλικ στο εικονίδιο με τα δύο φυλλάδια, ούτε να κάνετε δεξί κλικ -> αντιγραφή.
Έχοντας επιλεγμένο το κείμενο ή το αρχείο/φάκελο που θέλετε να αντιγράψετε, κάνετε αντιγραφή πατώντας ταυτόχρονα τα κουμπιά ctrl+c (από το “copy”).
Για να κάνετε επικόλληση του κειμένου ή να δημιουργήσετε το αντίγραφο του αρχείου/φακέλου, πατάτε ταυτόχρονα ctrl+v (από το vendetta... βασικά δεν βγαίνει από κάπου, απλά είναι δίπλα στο c στο πληκτρολόγιο ;-)
Αν θέλετε να κάνετε αποκοπή αντί για αντιγραφή, πατήστε ctrl+x.
Και τα τρία κουμπιά c, v, x είναι στρατηγικά τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, για να κάνετε όλη αυτή τη διαδικασία με το ένα χέρι.
Μόλις συνηθίσετε αυτή τη μέθοδο, όποιον βλέπετε να κάνει “δεξί κλικ ->αντιγραφή” θα θέλετε να τον κοπανήσετε. Εγγυημένα.
Αναζήτηση στη σελίδα ή το αρχείο
Δοκιμάστε, αυτή τη στιγμή που βρίσκεστε στο browser σας, να πατήσετε ταυτόχρονα ctrl + f (από το “find”) και αρχίστε να γράφετε τη λέξη “Ναβουχοδονόσορας”.
Ο browser σας θα ξεκινήσει αυτόματα αναζήτηση σε ολόκληρη τη σελίδα που βλέπετε για τον όρο που ψάχνετε.
Έτσι, αν ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο σε πυκνογραμμένο κείμενο, ή απλά θέλετε να δείτε αν η σελίδα που μπήκατε έχει αυτό που θέλετε, απέχετε μόλις ένα ctrl + f.
Η μέθοδος αυτή λειτουργεί σε όλους τους browsers, καθώς επίσης και στα word-excel-powerpoint.
Alt+Tab/ctrl+tab: Εναλλαγή ανάμεσα σε ανοιχτές εφαρμογές/καρτέλες browser
Αν έχουμε δύο ανοιχτές εφαρμογές και θέλουμε να πηγαίνουμε συχνά από τη μία στην άλλη, ο πιο γρήγορος τρόπος είναι το alt+tab. Αν για παράδειγμα κάνουμε μια μετάφραση από το Internet, με alt+tab εναλλασσόμαστε άμεσα ανάμεσα στην ιστοσελίδα και το word που έχουμε ανοιχτό.
Κρατώντας πατημένο το alt και πατώντας επανειλλημένα το tab, περνάμε σταδιακά από όλες τις εφαρμογές που είναι ανοιχτές αυτή τη στιγμή στην taskbar.
Επίσης, επειδή πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να ανοίγουμε 30+ καρτέλες του browser στην καθισιά μας, πατώντας ctrl+tab θα εναλλασσόμαστε ανάμεσα στις ανοιχτές καρτέλες στο ενεργό παράθυρο.
Και οι δύο αυτές συντομεύσεις παίρνουν τα παράθυρα/tabs με τη σειρά. Αν θέλετε να πάτε πίσω (επειδή πχ προσπεράσατε το παράθυρο ή το tab που θέλατε), πατήστε alt+shift+tab ή ctrl+shift+tab αντίστοιχα.
ctrl+t, ctrl+w, η χαρά της καρτέλας
Μιας και αναφερθήκαμε στις καρτέλες του browser, να δύο ακόμα ανεκτίμητες συντομεύσεις.
Με το ctrl+t (από το tab=καρτέλα) ανοίγει μια καινούρια κενή καρτέλα. Αν μάλιστα ξεκινήσετε να γράφετε μια διεύθυνση, ο κέρσορας βρίσκεται ήδη στη μπάρα των διευθύνσεων, οπότε με Enter μπορείτε να πάτε άμεσα στον προορισμό σας.
Αν σας πάρει η χαρά με αυτή τη μέθοδο και ανοίξετε 60 tabs αντί για τα 30 που ανοίγετε συνήθως, με ctrl+w κλείνετε το ενεργό tab. Αν έχετε μόνο ένα tab ανοιχτό, συνήθως κλείνει ολόκληρο το παράθυρο του browser.
Τέλος, κρατώντας πατημένο το ctrl και πατώντας το δεξί ή το αριστερό βελάκι, θα μετακινηθείτε δεξιά ή αριστερά στα ανοιχτά tabs του ενεργού παραθύρου.
ctrl+l, ο μόνος αποδεκτός τρόπος να πάτε σε ένα url που ξέρετε
Μία κατηγορία ανθρώπων που προσωπικά θέλω να κοπανήσω περισσότερο από όσους κάνουν δεξί κλικ-αντιγραφή/επικόλληση είναι οι ανθρωποι που ενώ γνωρίζουν τη διεύθυνση μιας σελίδας κάνουν τα εξής:
-κλικ στη γραμμή διεύθυνσεων -γράφουν www.google.com -κάνουν κλικ στο κουμπί go (αν έχει ο browser) -περιμένουν να φορτώσει το Google -κλικ στη γραμμή αναζήτησης του Google -πληκτρολογούν τη διεύνση που ήθελαν (πχ www.youtube.com) -κάνουν κλικ στην αναζήτησης -κάνουν κλικ στο πρώτο αποτέλεσμα.
Έτσι χάνονται χρόνια από τη ζωή των ανθρώπων! Να η τσίφτικη μέθοδος:
-ctrl+l (από το location), και ο κέρσορας πηγαίνει στη γραμμή των διευθύνσεων, επιλέγοντας αυτόματα την προηγούμενη διεύθυνση που βρισκόταν εκεί. -Αρχίζετε να γράφετε τη διεύθυνση που θέλετε. Η παλιά διεύθυνση, επειδή είχε επιλεγεί ολόκληρη αυτόματα, σβήνεται αυτόματα και μόνο που ξεκινήσατε να γράφετε. -Πατάτε enter.
Αν γράψατε τη διεύθυνση σωστά, θα μεταβείτε άμεσα. Αν βαριέστε να γράφετε το www και το .com/.gr, γράψτε μόνο το όνομα της σελίδας (πχ youtube) και ο browser θα ανοίξει αυτόματα την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης, με σχετικά αποτελέσματα.
ctrl+p: εκτύπωση-αστραπή
Το να εκτυπώνει κανείς είναι τόσο 90s, αλλά καμιά φορά χρειάζεται.
Αντί λοιπόν να σκάβετε στο μενού κάθε προγράμματος ή να ψάχνετε το εικονίδιο με το μικρό εκτυπωτή, πατώντας ctrl+p ανοίγει η σελίδα με τις επιλογές εκτύπωσης.
Αν οι επιλογές είναι εντάξει, πατώντας Enter δίνετε το ΟΚ για να συνεχίσει η εκτύπωση.
win+l: Κλειδώστe τον υπολογιστή
Είστε στο γραφείο, θέλετε να πάτε να φτιάξετε καφέ, αλλά δεν θέλετε να δουν οι συνάδελφοί σας πως χαζεύετε στο Facebook αντί να δουλεύετε.
Πατώντας το κουμπί των windows+l (από το lock), θα κλειδώσει αυτόματα η οθόνη του υπολογιστή, και θα χρειαστεί να ξαναβάλετε τον κωδικό σας για να ξεκλειδώσει.
Αν δεν έχετε κωδικό στα windows, ξεκλειδώνει με απλό κλικ, αλλά τότε δεν έχει νόημα να κλειδώσετε, έτσι δεν είναι? ;-)
Ctrl+Alt+Delete – όταν κολλάει μια εφαρμογή
Ίσως η πιο διαβόητη συντόμευση, το ctrl+alt+delete είναι η πρώτη κίνηση όταν κάτι δεν πάει καλά με κάποια εφαρμογή στον υπολογιστή.
Με το συνδυασμό αυτόν μας εμφανίζεται η οθόνη από την οποία μπορούμε να ανοίξουμε τον Task Manager, το πρόγραμμα που μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε τις ανοιχτές διεργασίες και να τερματίσουμε κάποια που ενδεχομένως έχει κολλήσει και δεν ανταποκρίνεται.
Τώρα, αν ο υπολογιστής δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ctrl+alt+delete, το κόλλημα που έχει φάει είναι πολύ σοβαρό, και θα χρειαστεί μάλλον να τον κάνετε reset με το κουμπί στο tower.
Δώστε πάντως στο ctrl+alt+delete λίγο χρόνο πριν καταφύγετε στα δραστικά μέσα. Αν το κολλημένο πρόγραμμα έχει γεμίσει τη μνήμη, χρειάζεται λίγο χρόνο για να ανταποκριθεί το σύστημα.
ctrl+z – αντιστρέψτε κάθε σφάλμα
Μία από τις χρησιμότερες δυνατότητες στους υπολογιστές είναι το “undo”. Αν κάνουμε κάποιο λάθος πχ σε ένα κείμενο που γράφουμε, μπορούμε άμεσα να πάμε προς τα πίσω τις τελευταίες μας κινήσεις, και να το ξαναφτιάξουμε σωστά.
Την εξαιρετικά χρήσιμη αυτή δυνατότητα μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε με τη συντόμευση ctrl+z (από το... zebra? Εντάξει, δεν βγάζουν νόημα όλες οι συντομεύσεις).
Εκτός από τα προγράμματα του office, το ctrl+z λειτουργεί και σε κάποιους τομείς των Windows, πχ αν μετονομάσετε λάθος ένα αρχείο.
Προσοχή, πάντως, αν συνηθίσετε πολύ σε αυτή τη μέθοδο, μπορεί να την πατήσετε όπως... ένας ξάδερφός μου, που έγραφε κάτι σε ένα τετράδιο, έκανε λάθος, και προσπάθησε να πατήσει ctrl+z.
Η αποτελεσματικότητα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, στην καλύτερη περίπτωση, περιορισμένη...
alt+shift – Αλλαγή γλώσσας
Άλλη κατηγορία ανθρώπων που είναι για κοπάνημα είναι αυτοί που κάνουν κλικ για να αλλάξουν τη γλώσσα από ελληνικά σε αγγλικά και το αντίστροφο.
Με το alt+shift η γλώσσα αλλάζει άμεσα, έτσι ώστε να γράφετε αγγλικές και ελληνικές λέξεις στην ίδια πρόταση χωρίς να χάνετε χρόνο.
Αν άλλαζα με το ποντίκι τη γλώσσα, κάθε άρθρο του PCsteps θα μου έπαιρνε 15 ώρες μόνο για τις ορολογίες...
Προσοχή: η μέθοδος αυτή λειτουργεί λιγότερο καλά αν έχετε τρεις γλώσσες στον υπολογιστή (πχ Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά), γιατί από τα Ελληνικά στα Αγγλικά θα πάτε με ένα alt+shift, αλλά θα πρέπει μετά να το πατήσετε δύο φορές για να ξαναπάτε στα Ελληνικα.
Bonus: Μάθετε όποια συντόμευση θέλετε!
Αν έχετε κάποια εργασία που επαναλαμβάνετε συχνά σε κάποιο πρόγραμμα, το πιθανότερο είναι πως υπάρχει μια συντόμευση για αυτή.
Οι δημιουργοί των προγραμμάτων δεν θέλουν να κρατήσουν αυτές τις συντομεύσεις μυστικές. Έτσι, με μια ματιά στο μενού της εφαρμογής, το πιθανότερο είναι να βρείτε τη συντόμευση που σας χρειάζεται. Για παράδειγμα, για να ανοίξετε το history στον Chrome:
Επίσης, στο office μπορείτε να αφήσετε το δείχτη για λίγα δευτερόλεπτα πάνω σε ένα εικονίδιο για να δείτε την συντόμευσή του.
Για ένα υπολογιστή γρηγορότερο
Κοιτάξτε, γνωρίζω πως δεν θα μάθετε αυτές τις συντομεύσεις από τη μια μέρα στην άλλη, και το πιθανότερο είναι να σας πάρει χρόνο να τις συνηθίσετε.
Όταν όμως τις μάθετε καλά, δεν υπάρχει επιστροφή...
Πηγή!
aimilios- Ενεργό Μέλος
Παρόμοια θέματα
» Hot συντομεύσεις πληκτρολογίου για τα Windows 7
» Συντομεύσεις πληκτρολογίου Google Chrome
» Συντομεύσεις πληκτρολογίου Mozilla Firefox
» Συντομεύσεις πληκτρολογίου Internet Explorer !
» Tech News: Συντομεύσεις πληκτρολογίου 2
» Συντομεύσεις πληκτρολογίου Google Chrome
» Συντομεύσεις πληκτρολογίου Mozilla Firefox
» Συντομεύσεις πληκτρολογίου Internet Explorer !
» Tech News: Συντομεύσεις πληκτρολογίου 2
Προτού δημοσιεύσετε κάτι, βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Όρους Χρήσης της σελίδας!
inforumgr :: Αρχείο :: Αρχεία :: Αρχείο Παλιών Ετών
Σελίδα 1 από 1