Περιβαλλοντικό έγκλημα και τιμωρία
inforumgr :: Αρχείο :: Αρχεία :: Αρχείο 2017
Σελίδα 1 από 1 • Μοιραστείτε
Περιβαλλοντικό έγκλημα και τιμωρία
Για πρώτη φορά, ένα περιβαλλοντικό «έγκλημα» τέτοιου μεγέθους και χαρακτήρα, η εκτεταμένη ρύπανση του Σαρωνικού από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», μπαίνει στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, με σκοπό να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθεί, επιτέλους, κάποιος υπεύθυνος για την καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας.
Κι αυτό διότι το ελληνικό τμήμα της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF υπέβαλε αυτή την εβδομάδα μήνυση κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά, ενώ ως άμεσα ενδιαφερόμενη περιβαλλοντική οργάνωση δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής με σκοπό την υποστήριξη της κατηγορίας και την αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς.
«Πρέπει επιτέλους το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Ελλάδα να αρχίσει να τιμωρείται, έτσι ώστε να λαμβάνει και μια διαφορετική, πιο αναβαθμισμένη, σημασία για τον καθένα μας»
Η μήνυση που έγινε δεκτή και σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες της έρευνας και της απόδοσης ευθυνών, βασίζεται σε δύο ευρωπαϊκές οδηγίες: την 2005/35/ΕΚ «σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων, περιλαμβανομένων των ποινικών κυρώσεων» και την 2008/99/ΕΚ «σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω ποινικού δικαίου».
Το zougla.gr συνομίλησε με τον Γενικό Διευθυντή του WWF Ελλάς Δημήτρη Καραβέλλα, ο οποίος τόνισε ότι προέβη σε αυτή την πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, ενέργεια διότι «πρέπει επιτέλους το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Ελλάδα να αρχίσει να τιμωρείται, έτσι ώστε να λαμβάνει και μια διαφορετική, πιο αναβαθμισμένη, σημασία για τον καθένα μας, είτε είμαστε ιδιώτες, είτε επιχειρηματίες είτε το κράτος».
Ο Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, υπέβαλλε μήνυση κατά παντός υπευθύνος για την περιβαλλοντική ρύπανση στον Σαρωνικό
Ο Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, υπέβαλλε μήνυση κατά παντός υπευθύνος για την περιβαλλοντική ρύπανση στον Σαρωνικό
Ο Δημήτρης Καραβέλλας αισιοδοξεί παράλληλα ότι «από την υπόθεση αυτή θα προκύψει ένα δεδικασμένο για την προστασία του περιβάλλοντος, με τρόπο διαφανή, ανεξάρτητο και τεκμηριωμένο», καθώς «αφού δεν αποτράπηκε η τραγωδία, πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν με παραδειγματικό τρόπο και ότι μέσα από την εξονυχιστική ανάλυση των αιτιών θα βγούμε καλύτερα προετοιμασμένοι για να προλάβουμε ή να ελέγξουμε αντίστοιχα ατυχήματα στο μέλλον».
«Αφού δεν αποτράπηκε η τραγωδία, πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν με παραδειγματικό τρόπο και ότι μέσα από την εξονυχιστική ανάλυση των αιτιών θα βγούμε καλύτερα προετοιμασμένοι»
«Επιτέλους ανοίγει ο φάκελος ώστε να διερευνήσει η δικαιοσύνη ανεξάρτητα και αναλυτικά το τι ακριβώς συνέβη, ποια ήταν η αντίδραση σε αυτό το περιστατικό, ποιοι είναι αυτοί που φταίνε για το αποτέλεσμα. Είναι μια υπόθεση που ανοίγει για όλους και για όλα και αυτό έχει για εμάς πολύ μεγάλη σημασία. Θα ερευνηθεί πρωτίστως η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού μετά το συμβάν. Η χώρα μας έζησε ένα μικρό crash-test με αυτό το, πολύ περιορισμένης κλίμακας, περιστατικό, και όμως αποτύχαμε παταγωδώς, παρά τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, και ενώ το ναυάγιο σημειώθηκε στην καρδιά του κρατικού μηχανισμού. Από το αποτέλεσμα και μόνο που βλέπουμε στη θάλασσα κρίνουμε ότι τα λάθη είναι τεράστια», εξηγεί.
Δείτε τη συνέντευξη του Δημήτρη Καραβέλλα στο zougla.gr:
«Άγνωστες ακόμα οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις θάλασσες μας»
Ο Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς, έχοντας την ειδικότητα του θαλάσσιου βιολόγου, εμφανίζεται ακόμα επιφυλακτικός σχετικά το μέγεθος της βλάβης που ήδη έχει επέλθει στα οικοσυστήματα του Σαρωνικού, καθώς και με τον χρονικό ορίζοντα κατά τον οποίο αυτά θα ανακάμψουν.
«Στις επιχειρήσεις απορρύπανσης, η έμφαση έχει δοθεί στο αισθητικό κομμάτι, δηλαδή εκεί που βλέπει το μάτι ότι υπάρχει πετρέλαιο ή εκεί που ο κόσμος θέλει να κάνει το μπάνιο του, αλλά φυσικά δεν είναι μόνο αυτό το θέμα. Μεγάλες ποσότητες μαζούτ έχουν κατακαθίσει στον βυθό και ακριβώς για αυτό δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα που θα εξαφανιστεί σε 3-4 εβδομάδες, αλλά μπορεί να παραμείνει μαζί μας για αρκετό διάστημα και να επέλθουν πολλές δυσάρεστες μακροπρόθεσμες συνέπειες. Αυτό θα το γνωρίζουμε όμως στη συνέχεια. Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές μετρήσεις και να προκύψουν αναλυτικά πορίσματα για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση», σημειώνει.
«Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, έχουν σημειωθεί μεγάλης κλίμακας περιστατικά κατά τα οποία το πετρέλαιο έχει διαβρώσει τα οικοσυστήματα για δεκαετίες, και άλλα περιστατικά κατά τα οποία το πετρέλαιο εξαφανίστηκε οπτικά από τις θάλασσες σε λίγες εβδομάδες, αλλά παραμένει στον βυθό για αρκετά χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι σε αυτά τα ζητήματα το μείζον είναι η πρόληψη και ο χρόνος απόκρισης τις πρώτες ώρες από τη διαρροή. Και εδώ δυστυχώς φαίνεται ότι αποτύχαμε», υπογραμμίζει, καταλήγοντας ότι θα παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμα ως ερώτημα το πότε θα μπορέσει κάποιος να ψαρέψει, να κολυμπήσει ή να φάει ψάρια του Σαρωνικού...
* Ετικέτες Θέματος: #Ειδήσεις #Ελλάδα #Περιβαλλοντικό #έγκλημα #τιμωρία #IFGR
* Πηγή: Zougla.gr
Παρόμοια θέματα
» Περιβαλλοντικό έγκλημα και τιμωρία
» Οι εκλογές στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθηναίων και Πειραιά
» Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων: Προσδοκούμε τον εντοπισμό και την τιμωρία των άνανδρων δραστών
» Άγριο έγκλημα στο Λασίθι
» Άγριο έγκλημα στο Κορωπί: «Μη σκοτώνεις τη μαμά μου»
» Οι εκλογές στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθηναίων και Πειραιά
» Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων: Προσδοκούμε τον εντοπισμό και την τιμωρία των άνανδρων δραστών
» Άγριο έγκλημα στο Λασίθι
» Άγριο έγκλημα στο Κορωπί: «Μη σκοτώνεις τη μαμά μου»
Προτού δημοσιεύσετε κάτι, βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Όρους Χρήσης της σελίδας!
inforumgr :: Αρχείο :: Αρχεία :: Αρχείο 2017
Σελίδα 1 από 1