Καλλιέργεια ρόκας στον κήπο ή στην βεράντα
inforumgr :: Αρχείο :: Αρχεία :: Αρχείο Παλιών Ετών
Σελίδα 1 από 1 • Μοιραστείτε
Καλλιέργεια ρόκας στον κήπο ή στην βεράντα
:info:
Φύτεψε σπόρους
Η ρόκα ( rocket ) είναι μονοετές φυτό.
Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους ρόκας από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο. Αν και κανείς δε θα σας εμποδίσει να φυτέψετε ρόκα σε γλάστρες, είναι καλύτερο να το κάνετε στον κήπο σας.
Τοποθετήστε τους σπόρους σε βάθος περίπου 0,5 εκατοστών και ποτίστε.
Τοποθετήστε τις γλάστρες ή επιλέξτε ένα μέρος στον κήπο που δεν το βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα. Επίσης προστατέψτε τα φυτά από τους δυνατούς ανέμους.
Μυστικό! Για να έχετε όλο το χρόνο φρέσκια ρόκα για τις σαλάτες σας, φυτέψτε σπόρους ρόκας σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας. Αρκεί μόνο να την ποτίζετε τακτικά. Καλύτερα να τη φυτέψετε χειμώνα, σε ηλιόλουστο σημείο. Μέσα σε 4-5 εβδομάδες θα έχετε φυτά έτοιμα για συλλογή.
Βασικές πληροφορίες
Η καταγωγή της είναι από τη Νοτιοανατολική Ασία, όμως φύεται ή καλλιεργείται στις περιοχές της Μεσογείου και στη Βόρειο Αμερική.
Είναι χειμωνιάτικο φυτό, ενώ ανθίζει από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Έχει πικάντικη, πιπεράτη και αρωματική γεύση.
Η άγρια ρόκα έχει πιο πιπεράτη και πιο έντονη γεύση από την καλλιεργούμενη. Από τους σπόρους της λαμβάνεται ένα ελαφρώς καυστικό έλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς λόγους.
Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε:
Προτιμούμε την άγρια ρόκα από την καλλιεργημένη, εάν θέλουμε πιο πιπεράτη γεύση. Προσέχουμε τα φύλλα της να μην έχουν τρυπούλες, να είναι δροσερά και φρέσκα (πριν βγάλει άνθη).
Τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου, σε μικρά ματσάκια, μέσα σε πλαστική σακούλα, για 3-4 ημέρες.
Οι θεραπευτικές της ιδιότητες
Σύμφωνα με έρευνες, η ρόκα διαθέτει πολύτιμες ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα:
• Το λάδι που εξάγεται από τους σπόρους της καταπολεμά τη βρογχίτιδα, το φλέγμα και την καταρροή που προκαλεί το συνάχι.
• Έχει χωνευτική, διουρητική, τονωτική και καθαρτική δράση.
• Χρησιμοποιείται ως σιρόπι για τη βραχνάδα.
• Περιορίζει τη φλεγμονή στο λαιμό και τους βλεννογόνους.
• Προλαμβάνει το σκορβούτο.
Για μεγαλύτερη απόλαυση!
Ο βλαστός και τα φύλλα της ρόκας τρώγονται φρέσκα, σε σαλάτες, ενώ εμπλουτίζουν τη γεύση πολλών πιάτων (π.χ. σπαγγέτι με ρόκα, ντοματίνια και μοτσαρέλα ή σάλτσα πέστο με ρόκα, αλλά συνδυάζεται και με κρέας κ.λπ.).
Στην Ιταλία και την Ισπανία (και στη χώρα μας πλέον) είναι πολύ δημοφιλής μια σαλάτα με ρόκα, παρμεζάνα, λιαστές ντομάτες και ξίδι μπαλσάμισο.
Ταιριάζει πολύ με μαρούλι, γλιστρίδα, ντομάτες, άνηθο και φρέσκα κουκιά ή κρεμμυδάκια με σως από ελαιόλαδο και ξίδι μπαλσάμικο.
Και καλό καλλυντικό ...
Τοποθετείτε σε 1 λίτρο νερό 30 γρ. κεντρί τσουκνίδας, 30 γρ. κολλιτσίδα και 30 γρ. ρόκα. Αφήνετε το μείγμα να βράσει για 15 λεπτά περίπου και αφού κρυώσει ξεπλένετε τα μαλλιά σας. Μια λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι βοηθάει τα μαλλιά να μεγαλώσουν γρήγορα και να γίνουν πιο δυνατά και λαμπερά.
TIP : Αν χρησιμοποιήσετε τη ρόκα για να νοστιμίσετε το φαγητό σας, τότε συλλέξτε την προτού ανθοφορήσει. Αν όμως τη θέλετε για θεραπευτικούς λόγους, συλλέξτε την κατά την ανθοφορία της.
Πηγή!
aimilios- Ενεργό Μέλος
Προτού δημοσιεύσετε κάτι, βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Όρους Χρήσης της σελίδας!
inforumgr :: Αρχείο :: Αρχεία :: Αρχείο Παλιών Ετών
Σελίδα 1 από 1